T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİİRT / MERKEZ - Siirt Türk Telekom Özel Eğitim Meslek Okulu

Erasmus+ Programı Kapsamında İngiltere

Erasmus+ Programı  Kapsamında 'Mobilya Süsleme Stajı' için öğrencilerimiz İngiltere'ye 3 haftalığına gidip dönmüşlerdir. Öğrencilerimiz İngiltere de gösterdikleri başarı, uyum ve çalışma azimleri için teşekkür ederiz. 

 

ERASMUS+ PROGRAMI ÖZEL ÖĞRENCİLERİ MESLEĞE VE HAYATA BAĞLIYOR.

 

 

 

Siirt Türk Telekom Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından Şubat 2018 döneminde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan "Mobilya Süsleme Sanatı Stajı" isimli proje Ulusal Ajans tarafından kabul edilmiş olup,24.03.2019-13.04.2019 tarihleri arasında İngiltere'nin Dudleykentinde bulunan Dudley Kolejindeuygulandı.

 

Proje, özel eğitim alanında eğitim gören 6 öğrenci ve 3 öğretmeni kapsamaktadır.Öğrenciler;kendi alanlarında elde etmiş oldukları başarıya göre değerlendirilerek projeye katılmaya hak kazandılar.

 

Projenin amacı ve içeriği hakkında bilgi veren Okul Müdürümüz Sevim FIRAT "Bildiğiniz üzere her insan bir diğerinden farklı karaktere sahip olarak dünyaya gelmektedir. Karakter farklılıkları zihinsel, bedensel ve duyuşsal alanda olabilmektedir. Eğitim ile insanın sahip olduğu bu karakter özelliklerini geliştirmesi, eleştirel düşünme yeteneğini kazanması, yeteneklerini gelişmesi ve özgün bir kişilik kazanabilmesi amaçlanmaktadır. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan bireyin yaratma gücü ve yeteneklerini toplum yararına yöneltmek, kullanmak ve verimli kılmak büyük ölçüde bireylerin sağlıklı yetiştirilmesine ve aldıkları eğitime bağlıdır. Günümüzde çağdaş eğitim, bireylere gereksinimleri doğrultusunda hizmet sunmakla kalmayıp, bireysel farklılıkları da dikkate alarak planlanma mecburiyetinde kalmıştır. Dolayısıyla özel gereksinimli bireyleri toplumun etkin bireyleri yapma amacıyla onların mevcut bedensel, zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirecek şekilde eğitim gereksinimlerinin karşılanması önem kazanmıştır.

 

İnsanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için çalışmak, bir işe sahip olmak durumundadırlar. Tüm toplum için gerekli olan bu durum özellikle özel gereksinimlibireyler için daha da önemlidir. Her insan gibi özel gereksinimlibireylerde sosyal ve ekonomik ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için diğer insanlardan daha fazla sorunla karşılaştıkları görülmekte, gerek eğitimleri gerekse daha sonrasında istihdamları bakımından zorluk yaşadıkları düşünülmektedir.  özelgereksinimlibireylertopluma kazandırmanın en önemli yolu ise onlaraiyi bir eğitim ve bir iş sahibi yapmaktır.

 

 Toplumun tüm bireyleri için önemli olan çalışma hakkı, özel gereksinimlibireyleriçin, yaşadıkları topluma katılmada kilit rol oynamaktadır. Bir şey üretmek için bedensel ve zihinsel olarak çaba harcama anlamına gelen çalışma, birey ve içinde yaşadığı toplum açısından çok önemli anlamlar içermektedir. Her şeyden önce bireyin güven içinde var olabilmesi, kendini gerçekleştirebilmesi ve varlığını sürdürebilmesi çalışmasına bağlıdır.

 

Bir meslek ve iş sahibi olamayan kimseler sosyal ve ekonomik güvenden yoksun bir yaşam sürdürürler. özelgereksinimlibireyler bireylerin güven duygularını geliştirmek, gerçekçi bir benlik kavramı kazandırmak ve başkalarına bağımlılıklarını azaltmak için onlara en iyi yapabilecekleri işi öğretmek gerekmektedir.

 

İşverenlerinözel gereksinimlibireylerbireyler hakkındaki yanlış bilgi ve önyargıları istihdamı kısıtlamaktadır. Bu nedenle, özel gereksinimli bireylere sadece en iyi yapabilecekleri işi öğretmek yeterli olmamakta bireyleri istihdam edilmeleri ve bunun sürdürülmesi de aynı derecede önem taşımaktadır.

 

özelgereksinimlibireyler, engelliliklerinin giderilmeye çalışılması veya bunun mümkün olmadığı hallerde onlara yaşamları için gerekli maddi ve manevi olanakların sağlanması gerekmektedir. Ancak bundan daha da önemlisi; bu kişilerin çalışma hayatında yer almalarını sağlanmalıdır.

 

Projem ile, öğrencilerimizin temel becerilerinin yanı sıra, kişisel uyum becerileri, topluma uyum becerileri,günlük yaşam becerileri ile mesleğe hazırlık ve mesleki becerileriDudley Kolejindeyapılan staj çalışmalarıyla desteklenmiştir.Bu sayede becerileri gelişen öğrencilerimiz kendi hayatlarını idame ettirebilecek bir iş ve meslek sahibi olmalarının yanı sıra istihdamlarınada katkı sağlanmıştır.Bu proje ile öğrencilerimize toplumsal hayata katılmaları için destek olundu.

 

Öğrencilerimize Avrupa'da staj imkanı sağladıklarından dolayı Türk Ulusal Ajansının  Başkanı Sayın İlker ASTARCI'YA ve değerli çalışma arkadaşlarına,İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsa GÜNEŞ Bey'e, Proje Ekibimizin çok değerli öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür ederim. " dedi.

 

 

 

Proje sonuçları hakkında bilgi veren proje koordinatörü Mesut ERDOĞAN ise proje ile öğrencilerin;Farklı bir ülkede iş deneyimi elde ettiklerini,Sosyal ve sportif faaliyetler yolu ile İngiltere ve diğer ülkelerden olan akranları ile iletişim kurma ve bu sayede çok dilli ve çok kültürlü ortamlarda çalışma alışkanlığı kazandıklarını,Elde ettikleri deneyimler ECVET sisteminde değerlendirilerek Europass Belgesi ile kayıt altına alındığını,Ortak Avrupa vatandaşlığına uyum sağladıklarını, ve Almış oldukları mesleki eğitim Uluslararasılaştırıldığını ifade etti.

 

Proje'nin tanıtım faaliyetleri Nisan 2019 tarihinden ayından itibaren başlatılmış olup,proje bilgilerine Okul web sitesinden ( http://sttmem.meb.k12.tr/tema/index.php) ve Facebook sayfasından  (https://www.facebook.com/mesut.erdogan.92798072 ) ulaşılabilmektedir. 

13-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-201913-06-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.06.2019 - Güncelleme: 05.01.2024 10:00 - Görüntülenme: 491
  Beğen | 0  kişi beğendi